Kakao

Czekolada ze szczyptą soli morskiej

Prawie nic nie emanuje tak komfortem i uczuciem „hygge”, jak pyszna filiżanka gorącej czekolady. Ale czy wiesz, że czekolada i sól morska idą w parze? Jeśli do gorącej czekolady dodasz niewielką szczyptę soli morskiej, stworzysz uzależniający smak, który na pewno sprawi, że będziesz chciał wypić co najmniej dwie filiżanki.

Składniki

Czekolada

  • 100 g gorzkiej czekolady, 60 - 70%
  • 70-100 ml pełnego mleka
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 5 łyżek brązowego cukru

Dodatki

  • Bita śmietana
  • Tarta czekolada

Jak zrobić gorącą czekoladę

  1. Czekoladę pokroić na małe kawałki i włożyć do rondla z ok. 1/4 mleka.
  2. Podgrzać do średniej temperatury bez gotowania, ciągle mieszając.
  3. Dodać resztę mleka i podgrzać tuż poniżej temperatury wrzenia. Czekolada nie powinna się gotować.
  4. Możesz dodać więcej soli i cukru, a jeśli chcesz - trochę chili i cynamonu. Udekoruj bitą śmietaną i piankami.

Zabierz ze sobą filiżankę, siądź wygodnie w fotelu przed kominkiem i delektuj się pyszną filiżanką gorącej czekolady.

Czy lubisz naleśniki?

Wypróbuj ten przepis na pyszne naleśniki z jagodami.

Przeczytaj przepis