Naleśniki z jagodami

Pyszne naleśniki jagodowe

Naleśniki ze świeżymi jagodami, któż mógłby się oprzeć? To popularne codzienne danie można szybko przygotować, a większość składników ma każdy w swojej spiżarni. Dlatego upiecz swoje naleśniki według tego przepisu i udekoruj je ulubionym składnikiem: jagodami, cukrem, dżemem, czekoladą lub lodami.

Składniki

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 litr mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Dodatki

  • Świeże jagody
  • dżem jagodowy
  • Cukier

Jak zrobić naleśniki jagodowe:

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe przełóż do dużej miski.
  2. Wymieszaj składniki trzepaczką, aby uzyskać gładkie ciasto.
  3. Umieść średnią patelnię na średnim ogniu i dodaj trochę masła.
  4. Wlej ciasto naleśnikowe porcjami na patelnię chochlą i rozprowadź tak, aby dno było całkowicie zakryte.
  5. Poczekaj, aż spód naleśnika zmieni kolor na złocistożółty, a wierzch zacznie twardnieć. Następnie obróć naleśnik i kontynuuj pieczenie.
  6. Piecz naleśnik, aż druga strona również będzie złocistożółta.
  7. Gotowy naleśnik połóż na talerzu i przykryj folią aluminiową i upiecz kolejne naleśniki.

Ciepłe naleśniki serwuj z konfiturą jagodową, świeżymi jagodami lub czymkolwiek chcesz.

Lubisz pić czekoladę?

Wypróbuj nasz przepis na kakao z solą morską i ciesz się dużą filiżanką gorącej czekolady.

Przeczytaj przepis